Getty Images Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди увеличаването на

...
Getty Images
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди увеличаването на
Коментари Харесай

От днес скача цената на природния газ

 Getty Images Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди увеличаването на цената на природния газ за август. Това оповестиха от КЕВР. Решението е признато в сходство с изискванията на контракта между  " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", условията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него. 

В решението на Комисията е регистрирана препоръчаната на 1 август от " Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, обновена с пазарните показатели на европейските газови хъбове към 31 юли и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. юли 2021 година

В актуализираното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

След обстоен разбор на показаните от " Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, с признатото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 август 2021 година в размер на 57,60 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), прецизират от енергийната комисия.

Увеличената цена на природния газ за м. август отразява наклонността за продължаващо повишаване на цените на синьото гориво на интернационалните газови пазари. На извършеното намерено съвещание на 29 юли изпълнителният шеф на " Булгаргаз “ ЕАД Николай Павлов поясни, че след внасянето на заявката на 9 юли цените на европейските газови пазари не престават да се покачват и към този момент доближават над 35 евро/MWh.

Прогнозите демонстрират, че за интервала септември-декември 2021 година предстоящите стойности на синьото гориво на европейските пазари ще доближат 39-40 евро/MWh. От изнесените от него данни стана ясно също, че котировките на суровия нефт не престават се задържат на високи равнища - 74-75 щатски долара/барел., допълват о КЕВР.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР